Vindmølla er endelig i gang og produserer strøm til gården.

Prosessen har vært lang og tøff, men i september 2015 ble vindmølla montert og satt i drift nå i november. Tidlige målinger denne uken viser at vindmølla produserer mellom 50-80 kWh ved normal vindstyrke.

– Med mitt forbruk på over 100 000 kWh/år er det klart en slik investering vil lønne seg på sikt og ikke minst er et viktig klimatiltak, sier Lars Hoem.

Rye Vindmølle 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Vindmøllealternativer

Flere alternativer ble utredet for plasseringen av vindmøllen som ble planlagt allerede i 2006. Med god hjelp av Eirik Lind, seksjonsleder for arealplan hos Rambøll, ble vindmølla en realitet. I 2012 kom svaret Lars Hoem og famileien hadde ventet lenge på. Det ble gitt byggetillatelse av vindmølla på over 40 meter.

Vindmøllealternativ

– Som bonde med melkekyr produseres det ganske mye CO2, så å bidra til denne måten med grønn energi på synes jeg er er flott tiltak, sier Hoem.

Det er antatt at vindmølla produserer nok strøm utenom gårdsdriften til å dekke kraftbehovet til mellom 15 og 20 husstander i året. Overskuddet blir solgt til det lokale e-verket.

Samarbeid med universitet og skoler

Hoem har samarbeidet hele tiden med SINTEF, NTNU og videregående skoler. Det er også satt opp brakker som tar i mot elever og studenter som vil lære om vindkraft og studere vindmøllen. Tidligere har han hatt besøk av 90 elever fra Heimdal videregående skole.

Brakker for elever

 

 

 

 

 

Se video på adressa.no fra 12.11.2015
http://www.adressa.no/tv/?id=31745

Se sak på adressa.no fra 15.10.2015
http://www.adressa.no/pluss/nyheter/article11560661.ece

Be Sociable, Share!